10 snabba fotograferingstips

 1. Kunskap är makt
  Om du förstår den sport eller aktivitet du fotograferar så hittar du lättare rätt ögonblick eftersom du kan förutse vad som kommer att hända. Till exempel om du fotograferar simning vet du hur ofta en simmare sannolikt andas under en längd så kan du planera din perfekta bild. Om du fotograferar en sport som du inte helt förstår titta först eller tillbringa lite tid att lära sig reglerna. Du hittar din träffsäkerhet och ser snabbt hur dina framgångsrika fotografier förbättras dramatiskt.
 2. Förfokus
  När du fotograferar repetitiva sport och action aktiviteter såsom motorsport har du en god uppfattning om exakt där åtgärden kommer att äga rum som exempelvis att en motorcykel närmar sig en krök. Se till att göra en pre-fokus på den platsen och förbered dig och ta kortet så snart som motivet rör sig i objektivet. Du förbättra dina chanser att få ett kort som är knivskarpt. Använd kamerans kontinuerliga fokusinställning vid fotografering av objekt som rör sig oregelbundet och framför allt snabbt.
 3. Timing och slutartider
  Slutartiden du använder för att frysa bilden kommer att dikteras av den typ av aktivitet du fotograferar och hur stor bländare du har på linsen. Som en mycket allmän tumregel, försök att hålla slutartiden så snabb som du kan och undvik slutartider på under 1 / 500sek. Använd en högre ISO-inställning om det inte finns tillräckligt med ljus.
 4. Panorering
  Panorering innebär att du flyttar kameran så att den följer motivet och det kan skapa skön effekt. Görs detta på rätt sätt kommer en bild som tas med denna teknik att ha en vackert suddig bakgrund som skapar en fantastisk känsla av rörelse, energi och snabbhet. Detta är en svår teknik att bemästra och du behöver en hel del övning för att få det rätt men det är värt ansträngningen. Försök att börja med en långsamma slutartider på någonstans mellan 1/15 och 1/60 sek. Du kan ju alltid fejka den här tekniken i Photoshop men det är långt ifrån lika tillfredsställande!

  -1

 5. Placering, placering, placering
  Se alltid till att vara på rätt plats för att få den bild du vill ha. Med sport och actionfotografering kan du inte alltid förutsäga vad som kommer att hända men du skulle kunna förutsäga var det kommer att hända. Om möjligt så hitta den perfekta utsiktspunkten och så småningom kommer du att börja få bra resultat. Överväg alltid bakgrunden när du letar efter den främsta platsen. Ett klassiskt actionbild kan förstöras av en rörig bakgrund så ha detta i åtanke när du placerar dig.
 6. Lång lins
  Valet av linsen är viktigt och det särskilt för sportfotografer. Du behöver bara titta på linserna från pressgropen vid ett sportevenemang för att inse att en stor lång lins är ett måste. Dessa linser kan vara dyra men så varför inte hyra en för en vecka och se hur du får till det innan du gör av med en del av dina pengar? Du behöver ett stativ också. Detta kommer att bidra till att stödja den extra vikten och det speciellt om du fotograferar en händelse som är flera timmar lång.
 7. Lär känna din utrustning
  Det är absolut nödvändigt att du är helt bekant med all utrustning. Du måste veta ditt redskap inifrån och ut så att det är nästan som en förlängning av din kropp. Du kan inte koncentrera ordentligt om du måste hålla på och tänka på vilka inställningar som ska användas och vilket vred som gör vad. Låt inte en brist på kunskap komma i vägen för en bra bild.
 8. Tagning i burst mode
  Även om det är otroligt tillfredställande att få den bild du vill ha med en manuell exponering vilket gör kortet. Men användningen av kamerans burst mode funktioner som gör att du kan ta mängder med fotografier i snabb följd på så liten tid som en sekund. Timing är allt när det gäller actionfotografering och att växla till kontinuerlig burstfotografering är det mycket mer sannolikt att få din perfekta bild. Kom bara ihåg att du behöver gott om utrymme på minneskortet. Det kommer snart att fylla upp det när du fotograferar 10 bilder per sekund.
 9. Öva, öva, öva
  Som fallet är med många aspekter av fotografering så ger övning färdighet. Med actioin och sportfotografering där reaktionerna måste vara snabba och exakt med tekniker såsom panorering kräver mycket träning att få rätt. Så gå ut och fota, fota och fota tills du börjar få ett resultat som du verkligen stolt över. Var inte modfälld med mängden suddiga bilder du får till att börja med – din kunskap kommer att förbättras.
 10. Få inspiration
  Arbetet med Eadweard Muybridge är ett bra ställe att börja. Han dog i början av 20-talet, men hans studier av rörelse är lika relevanta i dag som de var då och inkluderar fantastiska fotografiska sekvenser av djur och människor löpning, promenader och hoppning.