Att välja digitalkamera

I dag finns det en uppsjö av olika digitalkameror, kompaktkamror som systemkamror. Vilken kamera som passar dig är beroende på vad du vill använda kameran till, hur avancerad fotograf du är och framför allt vilken budget du har.

För nybörjarfotografen som inte har intresse för att experimentera med kamerans olika funktioner och olika metoder för fotografi utan bara vill ha den med den på festen eller ut i naturen och på semestern passar en kompaktkamera perfekt. De är lätt att ta med sig och har ofta riktigt bra och enkla funktioner för de flesta tillfällen. Med digitala kompaktkameran är det i stort sätt bara att rikta och klicka.

Den som är lite mer intresserad av fotografering bör leta efter en mer avancerad kompaktkamera eller, om plånboken tillåter, en digital systemkamera med en bra automatfunktion. Automatfunktionen hjälper dig bland annat med att fokusera, ställa in vitbalans, slutare och bländare. Det ända du behöver göra är att rikta och trycka av. Skillnaden till kompaktkamerorna ger de digitala systemkamerorna ger en otrolig möjlighet att utveckla sitt fotointresse. Du kan, efter hand som du blir säkrare som fotograf, ställa in fler och fler egna inställningar och lära dig i vilka situationer du skall använda dem.

Systemkameran har fått sitt namn efter att kameran är uppbyggd av ett system av utbytbara delar. Du kan till exempel själv byta objektiv och sätta till fler externa blixtar. Alla dessa utbytbara delar gör den digitala systemkameran till ett otroligt flexibelt och kul redskap att använda.

Priset varierar mycket mellan digitalkamerorna. De flesta bra digitala kompaktkameror ligger idag runt 1500-3500 kr och de digitala systemkamerorna ligger på 5000 kr och uppåt. Innan du går och köper din kamera måste du vara klar över vad du vill använda den till. Det är ofta bättre att spara till den kameran du verkligen vill ha än att köpa ett billigare alternativ som du senare blir besviken på och kanske kyler av ditt intresse. Det är heller aldrig fel att vara väl påläst om olika modeller och gå gärna till din närmaste kamera försäljare och fråga experterna så hjälper dem dig att hitta i kamera djungeln.