Björnsafari i Finland

Att få chansen att åka på en björnsafari till Finland och se dessa ståtliga djur i sin rätta miljö är kanske en dröm många av oss har.

Jag hade möjligheten att göra detta och tänkte försöka skriva ner lite av mina praktiska erfarenheter från resan.

Jag var där 9-14 maj i år och åkte till en anläggning som drivs och byggts upp av Lassi Rautiainen. Han började med den här sortens arrangemang redan i början av 90-talet och då kanske i en lite mer blygsam skala än idag. Verksamheten började egentligen med att det spreds att han tog med ”gäster” ut i sina egna gömslen han byggt upp i Östra Finland ca 6 mil från staden Kuhmo, alldeles på gränsen till Ryssland. Under senare hyr han en ”camp” av vad väl kan jämföra med Finlands motsvarighet till vårt Skogsvårdsstyrelse.

visabild (23)

Jag hade bokat min resa dit via Vårgårda Fotoklubb, men man kan även boka själv direkt av arrangörerna www.articmedia.fi.

jag hade bokat 4 nätter i gömsle och 1 natt på campen och tror den längden är ganska lagom, för hur det än är, fler nätter tror jag hade blivit jobbigt då man inte får så mycket sömn dessa dagar.

att ta sig dit är egentligen ganska enkelt, du flyger till helsingfors och vidare med inrikesflyg till kajaani. flygtiden mellan helsingfors och kajaani är ca 1 tim.

väl framme vid kajaanis flygplats hämtas man med bil, för att sedan köras 16 mil öster ut mot ryska gränsen. närmsta stad är kuhmo.

visabild (24)

Det går även att köra dit och kan då enkelt ta färjan från kapellskär till Åbo och därifrån köra ca 70 mil till campen.

campen har man som bas för verksamheten, och där finns enklare rum med tvåvåningssängar, samt dusch och toalett som är gemensamma för de som bor där. Även en rejäl sauna finns naturligtvis. all mat äts i campens storstuga, där det även finns tillgång till internet.

i maj, då jag var där, kan temperaturen variera och nattetid kan den sjunka under noll grader, så de kläder man packar ner, skall vara dels praktiska, men också varma. själv valde jag att under mina kvällar och nätter i gömslena ha på mig varma joggingoveraller. detta eftersom du kommer att behöva sova några timmar därute i samma kläder som du sedan sitter och spanar efter djuren med. då kan det vara skönt att ha kläder, som är töjbara och inte sitter åt eller stramar. Även en varm sovsäck behövs och då en sovsäck som klarar neråt i alla fall minus 10 grader. man kan låna/hyra detta på campen, men jag skulle tro om man väljer att boka och åka dit själv att kontrollera detta i förväg. Även termosar finns att låna till kaffet/theet man har med sig ut i gömslena.

jag hade tyvärr kanske inte riktigt tillräckligt med varma kläder med mig, så rekommenderar att man har med sig rejäla underkläder som verkligen klarar kylan, då man sitter still större delen av tiden i gömslena. till nästa gång jag åker kommer jag att införskaffa ett eller flera rejäla underställ i ylle. rejäla och varma vantar och sockor är också viktigt att packa ner. Även en varm mössa kan vara bra att ha. den skobeklädnaden man skall ta med är ett par rejäla och höga gummistövlar, kängor har man absolut ingen användning av. flera av gömslena ligger nämligen ute på myrmark och även om det delvis är spångat ut, så kan man bli tvungen att traska fram i rejält blöt myrmark. där är som sagt gummistövlar a och o.

visabild (25)

Jag tror det är viktigt att man lägger lite tid på att tänka ut att ha just rätta kläder, som är både varma och bekväma så just detta inte blir ett irritationsmoment när man sitter därute utan all energi kan koncentreras på det man är där för, nämligen att få se och fotografera de vilda djuren och för att få ut det mesta möjliga av vistelsen där.

ang fotoutrustningen, som ju också är en viktigt, så är det i första hand långa teleobjektiv som gäller och helst då ljusstarka. själv hade jag ett fast 300/2,8 med mig, samt mitt 70-200/2,8, men självklart hade ett längre tele varit det optimala. men som sagt, man får ta vad man har.

det var i första hand mitt 300 mm som jag använde. vid ett av gömslena hade det varit drömmen att haft två stycken hus, så jag kunnat skifta mellan 70-200 och 300 mm. när djuren kommer fram till åteln då kan man inte byta. det blir för mycket störning och dom kommer att försvinna. så tvingas man välja, är ändå 300 mm att föredra.

innan man åker, tror jag att man skall tänka igenom noga om man behöver så mycket mer än teleobjektiven med sig, kanske eventuellt en normalzoom, om man exempelvis vill ta lite kringbilder, men faktum är, då kan man faktiskt istället nöja sig med en bra kompaktkamera istället. allt för att hålla vikten nere på packningen.

ang stativ, så är gömslena inredda så att vid kameraplatserna, finns en planka med hål i och skruvar, dessa använder man för att skruva fast sin kulled, eller stativhuvud och detta fungerade super. så enda anledningen att packa med ett stativ är om man av någon anledning kommer att behöva använda det på andra platser. själv hade jag mitt med, men det låg och ”skräpade” på rummet under min vistelse däruppe. det finns även fågelgömslen, men dessa besökte jag inte så kan inte svara på hur det funkar där.

visabild (26)

vad man också skall ha i åtanke, är att inget av kamerautrustning skall packas i det incheckade bagaget, utan bäras med som handbagage. detta helt enkelt för skulle något hända med ditt incheckade bagage, så gäller inte din reseförsäkring för kamerautrustningen. detta gäller även stativ och stativhuvudet.

det var inte några som helst problem att få med kameraryggsäcken som handbagage. nu håller min kameraryggsäck måtten för vad du får ta med som handbagage, men framförallt kollade dom inte vikten på den (tack och lov).

hur funkar det då rent praktiskt när man är på en safari? där jag var så såg dygnet ungefär ut så här.

kl 15.00 varje dag serverades middag. maten var rejäl husmanskost och väldigt god. efter middagen så var det dags att göra iordning sin matsäck och få en termos med kaffe. matsäcken skulle räcka fram till nästa morgon.

vid kl 16.00 så kördes man ut till gömslet man valt för natten. i och med att man steg ur bilen för att ta sig till gömslet rådde så mycket tystnad som möjligt. Även ljudet på mobilen stängdes av. Är man flera som sitter i gömslen i närheten, kan det vara bra att kunna sms:a varandra om något händer och då som sagt, gäller ljudlöst även där.

väl framme vid gömslet, så gäller det att välja kameraplats och rigga utrustningen. jag packade även upp min matsäck och kaffe och ställde allt nära mig. detta för att röra mig så lite som möjligt inne i gömslet. jag brukade även packa upp min sovsäck och ha den iordning.

två av gömslena var tillverkade av en stomme i trä, med presenning över, där det fanns liksom ett förrum och ett inre rum där man satt. i förrummet, ställde man sina stövlar och man satt utan skobeklädnad i det inre rummet, då man ju sov på golvet där man satt.

toaletten i gömslet är en spann som stod i förrummet. på dessa ställen blir ju allt sådan här primitivt, och är man medveten om att just toaletthygienen kanske är en känslig sak, bör man nog vara medveten om att man faktiskt kommer att tillbringa en ganska lång tid i gömslet, fram till ca kl 08 nästa morgon så ett och annat toalettbesök kommer att ske. vill man bege sig ut från gömslet för detta, så kommer man naturligtvis att ge ifrån sig ljud och lukter som kommer att skrämma djuren. så detta med ”toaletten” är liksom att ”gilla läget” .

när man som sagt, kommit tillrätta i gömslet så är det bara att vänta. vi fick som en liten fingervisning att det nog inte skulle hända något på åtminstone 2 timmar efter vi anlänt. just av den anledningen av vi hur tysta vi än var gjort viss väsen när vi kommit.

interiör från ett av gömslena

visabild (27)

ett av gömslena var en gammal utrangerad och kamoflagemålad husvagn

visabild (29) visabild (28)

jag brukade med jämna mellanrum under eftermiddagen o kvällen om inga djur visade sig, ta lite testkort för att kolla av exponeringen och ljuset och kanske ändra lite, just för att vara beredd när ett djur eventuellt dök upp.

vad som sedan hände i gömslena berodde ju helt och hållet på aktiviteten utanför. men framåt halv ett på natten hade det i regel i mitt fall blivit så mörkt så jag försökte sova några timmar. då lade man sig antingen på golvet i gömslet, eller i det fallet det fanns en liten brits på den och sätta mobilen på väckning kl 03.00 när det började ljusna igen.
nÄr mobilen surrade inne i sovsäcken var det bara att tyst stiga upp igen, hälla upp en kopp kaffe och ta en morronmacka, medans man kollade om något hänt, eller hände utanför gömslet.

vid kl 08.00 på morgonen brukade jag bli hämtad, men om det var stor aktivitet vid gömslet någon stund innan så var det bara att sms:a till chauffören så väntade han med att hämta mig.

innan jag lämnade gömslet för dagen, var jag också noga att städa och lämna det i samma skick som när jag kom.

tillbaka på campen serverades en rejäl frukost, sedan bastu och några timmars sömn, innan det var dags att stiga upp, äta middag och ge sig ut igen.

att åka på en sk björnsafari är verkligen en upplevelse för livet. samtidigt går det ju inte att garantera att man skall få se några djur. jag hade turen att få se både björn, varg och järv.

ett litet råd vill jag också ge på vägen, glöm inte att höja huvudet från kameran och sökaren ibland och studera det som händer utanför gömslet. Även de bilder du sedan har med dig hem inne i ditt huvud är också bildminnen som stannar kvar länge.

visabild (30)

jag har här ovan försökt praktiskt förklara och berätta hur det kan vara på en sådan här resa, och ni som har frågor, tveka inte att ställa dom, så skall jag försöka förklara så gott jag kan.