Bok om bildelement

Vilka känslor väcker enkla, geometriska former hos en betraktare? Känslor som oftast är omedvetna, men som spelar en stor roll för hur vi uppfattar en bild.

Om hur ytterst enkla bildelement som cirklar och rektanglar samt ett par färger samverkar handlar boken ”Picture this: How pictures work”, skriven av den amerikanska barnboksförfattaren och -illustratören Molly Bang.

Den här boken liknar ingen annan bok om komposition. Förmodligen är det en bok vars innehåll och uppläggning man antingen sväljer direkt, eller så blir man inte klok på den eller så tycker man att den bara är trams.

I bokens första del bygger Molly Bang upp en illustration ur sagan ”Rödluvan och vargen” med några få enkla geometriska byggblock, ljus och mörker samt färgerna svart, rött, violett och vitt. Fascinerad följer man hennes resonemang steg för steg och hur hon prövar sig fram till en komposition med hjälp av enkla bildelement.

Hon använder sig av klassiska berättarknep som man känner igen från bland annat Tove Janssons första Mumin-bok ”Hur gick det sen?”. Man vänder nyfiken sida för sida medan man kommer på sig själv med att gissa vilket resultatet av nästa steg skall bli. Men det märkliga är att jag vände blad först efter att ha funderat själv över vad som skulle komma på nästa sida. Man kommer på sig själv med att läsa lugnt och långsamt, trots att orden är enkla och texten har flyt. Boken försatte mig helt enkelt i en sådan stämning.

I bokens andra halva går Molly Bang igenom olika principer för hur placering av bildelement och val av färger och ljus och mörker påverkar känslor som lugn och ro, spänning och oro, harmoni och diskharmoni, bara för att nämna några effekter.

En bild, om det så är en målning eller ett foto, kan nästan alltid brytas ned i enkla, geometriska element. Därför kan boken också ge fotografen värdefulla insikter i hur en bild och dess beståndsdelar påverkar betraktaren. Nu står den på en lättåtkomlig plats i fotobokshyllan, för det här är en bok som jag gärna återvänder till och bläddrar i och bitvis läser om.

Boken är behändig med blott 90 sidor text och halvsidesbilder. Den är skriven på en lättbegriplig och avspänd engelska, och det märks att det är en driven författare som hållit i pennan. Boken är också billig: beställd från Adlibris kostade den 129 kronor inklusive frakt.

Tack för uppmärksamheten!
Per S

Länkar:

Adlibris:
www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1587170302

Molly Bang:
www.mollybang.com/main.html

visabild (22)