Framkalla på canvas

Canvas är ett material som har använts i hundratals år över hela världen. Till en början var det gjort av cannabis, eller hampa som det också heter. Materialet var mycket slitstarkt och kunde därför användas inom många områden. Canvas används i tillverkning av segelduk, tält och skor samt andra material som måste vara slittåligt. Idag är canvas ofta gjort av bomull, jute eller lingarn och är mycket populär i modeindustrin.

Precis som konstnärer som gör sina målningar på canvasduk kan man nu framkalla sina fotografier på just canvasduk. Strukturen på duken göra att fotografiet verkar vara målat och resultatet ser ut som en oljemålning. Att framkalla bilder på duk är en erkänd metod när man gör lyxiga kopior av kända målningar. Alla framkallningsfirmor använder inte riktig canvasduk utan ”fuskcanvas” som är preparerat fotografiskt papper som manglas mellan valsar för att få strukturen av en linneduk. Hör med de företaget du vill anlita för framkallningen om vilket material de använder.

När du beställer en framkallning på duk kan du välja själv om du bara vill ha duken eller om du vill ha den monterad på en träram. Många gånger kan du beställa träramen omonterad och istället montera den själv till ett billigare pris.

Framkallningen kan du beställa i olika storlekar, från A4 format och uppåt. Vilken storlek du kan framkalla bilden i beror på antalet pixlar kameran har och dess upplösningstäthet (pixlar per längdenhet). Har du en äldre kamera med få antal pixlar bör du inte göra bilden allt för stor för att undvika att den blir oskarp och ”pixlig”. Det finns tabeller på internet som hjälper dig att avgöra vilken storlek som passar ditt fotografi.

Det är fortfarande relativt dyrt att framkalla på canvasduk men kika runt på internet och jämför priser innan du beställer. Ibland kan man ha riktig tur och snubbla in på en sida som har rabatt eller kampanj just på den typen av framkallningar.

En fotoframkallning på duk är en perfekt gåva till jul eller födelsedagar. Varför inte ge den du älskar en spontan present som ni båda kan njuta av?