HDR fotografering

HDR fotografering eller ”High Dynamic Range” fotografering är ett sätt att fånga ett brett spektrum av ”nyanser” (i brist på ett bättre uttryck) i en bild.

Enkelt uttryckt är HDR fotografi ett sätt att införliva riktigt ljusa vita, och riktigt mörka svarta, och ett riktigt komplett utbud av allt annat däremellan.

Jämför dessa två bilderna för att se vad jag menar:
Före HDR

Efter HDR

Svårigheten med digital fotografering är att bildsensorer i kameror inte kan fånga det hela utbudet.

De tenderar att täcka en medelväg ganska snyggt men det är på bekostnad av att förlora de ljusvita i den övre änden eller förlora de mörksvarta i det nedre segmentet.

Ta en titt på de två bilderna ovan. Ett par saker att lägga märke till i det ursprungliga fotot är att molnet är nästan fast vitt – ingen riktig definition där. Det är vad vi kallar överexponerade högdagrar.
De mörka nyanserna, särskilt i de ”klumparna” på däck till höger i bilden i är lite flummigt grå, inte svart.
Den allmänna känslan av fotot är ett blekt kort.
Se sedan på den undre bilden och se hur molnet plötsligt får lite definition, de grå klumparna har plötsligt blivit riktig mörka och hela bilden har mycket mer ”punch” i sig – det här är HRD fotografering!

Så nu vet du vad HDR fotografering är, hur gör man det?

Tja, det är ganska enkelt. Men det finns ett par steg som du behöver komma ihåg innan du tar bilden.

Nu vet du att HDR fotografi har ett brett utbud av nyanser och ni vet också att en digital kamerasensor endast kan fånga ett snävt intervall av dessa nyanser.

Ta tre bilder av samma scen:
Ett foto är underexponerad (det foto fångar de mörkare nyanserna), det andra fotot täcker mellanregistret, och den slutliga bilden är överexponerad och fångar högdagrarna.

Ta en titt på de tre bilderna nedan så ser du vad jag menar:
Samling HDR

Nu har du dina tre bilder du har i själva verket tre gånger de olika nyanserna som du hade i något enda foto innan.

Du har alla de riktigt mörka partier från underexponerad bild, alla ljusa högdagrar från den överexponerat bilden och allt i mitten kommer från den normala exponeringen.

Tricket är att kombinera dem alla till EN bild.

Och det är hemligheten egentligen – hur ska du kombinera alla tre bilder till en HDR fotografi?

Nåväl, det är här HDR fotografering kan bli lite knepigt. Om sanningen skall fram så behöver du något program för att kombinera dem alla. Och det måste vara någorlunda god kvalitet på programvaran också.

Grundläggande bildbehandlingsprogram gör att du kan redigera en bild i taget men kommer inte att tillåta dig att kombinera alla tre fotografierna.

Om du har turen att ha en kopia av Photoshop CS2 eller högre, då kan du kombinera alla tre bilder genom att använda ”Slå samman till HDR” funktion.

Ladda upp dina foton, tryck på knappen, och sedan luta sig tillbaka som Photoshop gör sitt arbete.

Har du inte Photoshop (och vem kan klandra dig, det kostar en förmögenhet!)? Det finns andra program som kan skapa en HDR-fotografering effekt. Du kan använda dig av Pixlr som är ett gratisprogram.