Julkort

Något som kan vara roligt att göra i juletider är julkort som man skickar ut till nära, kära och bekanta. Sedan länge tillbaka så är det i Sverige vanligt att man skickar julkort till varandra och det brukar vara väldigt blandat med julkort med eget motiv eller julkort med massproducerat motiv. Det är ju självfallet mycket mer personligt att skicka ett julkort med eget motiv än ett julkort med massproducerat motiv.

Det finns många olika sätt att framkalla bilder och få till ett riktigt fint motiv på ett julkort. Delvis så kan man ta ett foto av avsändarna eller avsändaren vilket kan vara allt från bara dig själv till hela familjen eller ens partner. Man kan i efterhand också lägga till en text genom ett bildredigeringsprogram alternativt med någon av de tjänster som finns på nätet för att kunna ladda upp ett foto, skapa text på samt eventuella effekter för att sedan få skickat till sig i så många exemplar man känner för. Med en sådan tjänst för att skapa julkort kan du göra riktigt kreativa och snygga motiv som du sedan kan skicka ut till alla du vill skicka julkort till.

Som ett komplement till de tjänster där man skapar fysiska julkort från digitalfoto på nätet som man skickar ut via brev så finns också tjänster där du skapar digitala julkort för att sedan mejla ut. Det är ju mycket av en smaksak vilken metod man tycker är bäst att använda och mest personlig så att säga. Med ett fysisk julkort som du skickar ut så gör du troligen större intryck på mottagaren jämfört med om du hade skickat det digitalt.

Julkort är en tradition som sträcker sig hundrafemtio år tillbaka i tiden då en amerikanare gjorde det första kända officiella försöker att försöka sälja och massproducera julkort med förtryckt text som önskade mottagaren en god jul och ett gott nytt år. I Sverige började traditionen i början av 1900-talet och den blev direkt väldigt populär vilket också gjorda att flera kända konstnärer tecknade julkorten.

Nu när man tagit det till nästa nivå och börjat skicka julkort med eget motiv så blir det dock genast mer personligt och man får chansen att göra precis det utseende man själv vill att julkortet ska ha. Det behöver nödvändigtvis inte heller vara familjen eller släkten utan man kan också skicka julkort med eget motiv på något annat man tagit som till exempel ett landskapsmotiv eller sin egen julgran. Man kan helt låta fantasin avgöra när man ska göra ett julkort med eget motiv.

På nätet finns det många och smidiga tjänster för att kunna skapa julkort och sedan beställa hem ett visst antal som man sedan skickar ut på egen hand. För att kunna göra billiga julkort som ser bra ut med precis det motiv man själv vill ha så bör man jämföra de olika återförsäljarna som finns och vad de har för priser på en beställning av julkort med eget motiv.