Matta eller blanka foton, vad ska man välja?

Det första dokumenterade färgfotografiet togs redan år 1861 av fysikerna James Clerk Waxwell. Experiment kring färgfotografering började långt innan detta, men då hade man svårt att fixera färgerna så de inte bleknade över tid. En av de tidigaste metoderna för att ta ett färgfotografi var att fotografera med flera kameror som alla hade olika färgfilter. Bilderna lades i efterhand ihop under framkallningsprocessen. Inte förrän i början av 1900-talet kunde samma film ta upp flera färger. Fram till början av 1960-talet, då Polaroid tog fram den första färgfilmen som framkallades bara på några sekunder inuti kameran, var man begränsad till mörkerrum och tidskrävande framkallningsmetoder. Idag är det helt annorlunda dock.

Digitalkameran kom först år 1990 då Kodaks DCS 100 blev tillgänglig på marknaden. Den nya tekniken gjorde att man inte längre var beroende av framkallningslabb för att se frukten av sitt arbete. De digitala bilderna kunde nu lagras i obegränsad tid innan framkallning på olika typer av lagringsmoduler. Bilderna var även lätta att manipulera vilket gjorde det blev enklare för hobbyfotografen att ta riktigt bra bilder.

Idag när du väljer ut de fotografier du skulle vilja framkalla från din digitala kamera kan du använda en mängd olika redigeringsfunktioner. Dessa finns antignen att ladda ner eller direkt på webben och här kan man ändra alla möjliga detaljer som färger, kontrast, storlek, panorera och mycket mer.

Ett av de sista besluten du måste ta innan dina fotografier är redo för framkallning är om de ska vara blanka eller matta. Detta är inte alltid ett lätt beslut. Den blanka bilden ger ett mer traditionellt uttryck och färgerna och kontraster blir skarpare. I vissa fall får du också ett bättre djup i bilden om du väljer det blanka alternativet.

Matta bilder ger ett helt annat uttryck. De ger en känsla av romantik samt att bilden är lite äldre. Färger och kontraster blir mjukare och därför väljer många som framkallar bl.a bröllopsfoton eller porträtt en matt finish just för att de kan hjälpa till att dölja ovälkomna linjer och om fokus inte ligger riktigt rätt.

När det kommer till beslut om matta eller blanka foton så är det smaken som får avgöra. Tänk igenom vad du vill uttrycka med ditt fotografi och vad som är viktigt för dig ex. färg, djup eller kanske kontrast och skärpa.