Naturfotokurs, lite smått och gott

Jag tänkte här försöka skriva ner lite tankar och erfarenheter om hur det kan vara att gå en naturfotokurs. Det har blivit några stycken genom åren som jag deltagit i med olika lärare.

Trots att jag alltid haft ett stort fotointresse, blev det aldrig av under den analoga tiden att jag egentligen lärde mig det rent tekniska runt fotografering. Det var ju så enkelt att bara komponera, lita på kamerans olika automatiska funktioner och sedan knäppa av. Det brukade fungera väldigt bra och när jag för 12 år sedan köpte min första systemkamera, så fick jag några handfasta råd på vägen. Detta var ungefär, när du komponerat bilden, ta några steg fram, så du kommer tillräckligt nära och så använd för enkelhetens skull kamerans olika motivprogram. Detta var två handfasta råda, som jag under ganska många år följde och det funkade riktigt bra. När jag ser tillbaka på framförallt mina bilder från en safari i Kenya1997 och naturbilder från Thailand och Borneo, inser jag att man kom ganska långt med dessa enkla tips.

Genom åren hade jag planer på att försöka ta steget och släppa dessa motivprogram. Jag försökte läsa på en del och hade ambitionen att införskaffa en anteckningsbok, ge mig ut och fotografera och skriva upp varje inställning. När filmrullen, kanske två veckor senare, var framkallad skulle jag i lugn och ro studera vad jag gjort och läsa mina anteckningar för varje bild.

Det gick inte så bra. Anteckningsboken, den införskaffades, men jag glömde alltid packa ner den i fotoväskan.

Sommaren 2005 fick jag dock för mig att gå en naturfotokurs under en helg. Den var varvad med teori och praktik. Det var några intensiva dagar utanför Uppsala, där jag slet med bländare, kort och långt skärpedjup, svor över mitt dåliga stativ och nästan gick vilse i skogen, på jakt efter motiv. Den blev dock starten till att äntligen våga släppa motivprogrammen och ta språnget ut i det okända och börja ställa in bländare och slutare helt manuellt och äntligen försöka skapa mina bilder själv.

Det här med naturfotokurser, fick jag också blodad tand för. Jag hann inte mer än komma hem, förrän jag anmälde mig till nästa, en helg uppe i Tiveden, bland andra nybörjare.

De flesta som anordnar naturfotokurser har olika svårighetsnivåer på sina kurser. Det tycker jag är bra. Är jag nybörjare, skall jag också gå en kurs bland andra nybörjare. Har jag hållit på och fotograferat ett tag, då kanske det är bättre att välja en för lite mer avancerade. Här tycker jag det är viktigt att man ringer och diskuterar med kursledaren vilken nivå man skall anmäla sig till. Känner man sig ändå osäker, anmäl dig hellre till en lägre nivå, än du kanske tycker du behöver. Att få repetera gammal kunskap eller friska upp minnet är aldrig fel och är något man kan ha stor nytta av.

Det är också viktigt att man kollar hur många deltagare kursen har maximalt. Är det en kursledare så är max 10 deltagare vad en kursledare klarar av. Sedan finns det ytterligare en aspekt med att vara för många på kursen. Under de rent praktiska övningarna är man ofta på ungefär samma ställe och 15-20 deltagare på ungefär samma ställe i skogen blir ofta några för mycket. Det brukar sluta med att man muttrar över den där röda jackan som är överallt och alla dessa stativben som man hittar på sina bilder när man kommer hem.

visabild (34)

Det gäller också att hitta kurser med en lagom mix av rent praktiskt fotografering och teori. När du är nybörjare tror jag mycket på att hitta kurser som inriktar sig på hur praktisk fotografering faktiskt är. Hur inställningarna i kameran fungerar, som förklarar grunderna med bländare och slutartid och hur dessa hänger ihop, men också mycket om bildkomposition. Då tror jag också det kan kännas tryggt att vara bland andra nybörjare på området, just för att våga delta i diskussioner runt bildkomposition. Man känner sig inte lika ”dum” då för att man inte kan alla tjusiga termer. Det handlar ju faktiskt om att våga säga vad man känner och tycker inför en bild och inte en massa specialord, som man kanske inte riktigt vet betydelsen av. Det är ju just detta man är på kurs för att lära sig.

En del kurser försöker, för att kanske locka fler deltagare, att vara för omfångsrika i sitt program. Men tänk på att åker du bara iväg en helg så skall man orka smälta allt man lär sig, och detta samtidigt som man kanske skall umgås med en massa nya människor. Själv har jag varit på kurser riktade till nybörjare, där man dels skall hinna får kläm rent teoretiskt på systemkamerans funktioner, träna praktiskt och även få en grundläggande genomgång av Photoshop. Dygnet har ju faktiskt bara 24 timmar och några timmar behöver man också vila sin hjärna.

visabild (35)

Hur kan då en helg på en naturfotokurs se ut?

Ofta brukar man samlas någon gång på fredag eftermiddag. Det börjar med en liten presentation av kursdeltagarna och kursledaren berättar lite om hur helgen kommer att se ut. Jag har varit på någon kurs där man nästan omgående efter detta gett sig ut för att fotografera, men personligen tycker jag det ofta är bättre att man under det första passet bara har teori. Dels kanske diskuterar komposition, eller som sagt, går igenom de första grunderna med hur en systemkamera fungerar. Kanske diskuterar lite kring kompositionsregler.

Sedan gäller det att följa regel nummer ett när man är på naturfotokurs och detta är: TIDIGT I SÄNG! Men först innan man släcker, så kollar man igenom att fotoutrustningen är ok, batterierna laddade och minneskorten nedstoppade.

Lördag morgon brukar nämligen börja tidigt. Hur tidigt beror på vilken tid på året du är på kurs. Det gäller nämligen att vara upp med tuppen, eller ännu tidigare, faktiskt ett bra tag före solens uppgång. Du skall ju vara ute med kameran riggad och klar när solen så sakta börjar vakna. Du vill ju försöka fånga ljuset, det där tidiga vackra morgonljuset, när solen kanske börjar försöka titta fram genom dimslöjorna som ligger över sjön, eller över nejden. Detta är också en härlig tid på morgonen. Tänk er själva, klockan väcker er kanske redan vid halv fyra eller tidigare. Med sömniga ögon så gör man sig i ordning och ut till bilarna för att dra iväg någonstans ut i naturen. Väl framme är det fortfarande mörkt, lite småkyligt kanske och man huttrar till. Då är det skönt när man riggat kameran, kanske i skenet av ficklampan, att slå sig ner, ta fram termosen med rykande varmt kaffe, hälla upp en kopp och lyssna på tystnaden. För av någon underlig anledning brukar det vara ganska tyst, trots att man kanske är ett gäng på 10-12 personer. Jag kan garantera er, den koppen kaffe smakar ljuvligt.

Den här stunden innan man sätter igång, njut då av omgivningen, sitt med kaffemuggen i handen och låt naturens lugn få omsluta er. Ta in vad ni ser innan ni börjar komponera era bilder. Jag tror mycket på att ge sig själv den här stunden för att komma i den rätta stämningen och få känna ro i kropp och själ.

visabild (36)

Man är ute några timmar och fotograferar, kanske vandrar en bit till nya fotoplatser. Oftast när jag varit iväg på kurser, har varje fotopass varit uppåt 4-5 timmar, så matsäcken måste man få plats med bland kameraprylarna samt kaffe och vatten.

visabild (37)

Man är ute några timmar och fotograferar, kanske vandrar en bit till nya fotoplatser. Oftast när jag varit iväg på kurser, har varje fotopass varit uppåt 4-5 timmar, så matsäcken måste man få plats med bland kameraprylarna samt kaffe och vatten.

visabild (38)

Efter timmarna ute i naturen, så är det skönt att få komma tillbaka ”hem” igen. Äta en rejäl lunch, samt få tid att titta på sina bilder. Det är också skönt att få kanske 2 timmars vila, för som sagt, man har varit uppe tidigt, fått mycket frisk luft och rört sig en del. På eftermiddagen/kvällen kanske det är ett teoripass eller kvällsfotografering och man skall orka.

På kvällen så kan jag lova att man somnar gott och tur är nog det för klockan brukar ringa lika tidigt på söndag morgon igen. Det gäller ju återigen att hinna ut och fånga det tidiga morgonljuset.

De kurser jag varit på har som sagt, haft praktiskt fotografering även söndag morgon och förmiddag och så efter lunchen ett kortare teoripass. Då har också kursdeltagarna haft möjlighet att visa sina bilder.

På en del kurser har man lagt in aktivt kritiserande av varandras bilder. Jag personligen är lite kluven till detta. Vi är alla olika, en del kanske inte riktigt känner sig redo för att visa och öppet diskutera sina bilder. Vi har alla kommit olika långt med vårt fotograferande. Däremot att visa sina bilder och kanske berätta var och när man tagit dem är en helt annan sak. Det kan vara ett första positivt steg att våga visa sina bilder för andra än sina närmaste. Däremot att kursledaren laddat upp med olika bilder, som vi kursdeltagare får diskutera och kritisera är en helt annan sak. Då lär vi oss att se bilder och får ta till oss intryck av vad andra ser i en bild.

Vad kan då vara praktiskt och bra att packa ner när man åker på naturfotokurs?

Först och främst på naturfotokurser behöver du ett bra stativ till din utrustning. Har du inget, fråga gärna din kursledare om det finns möjlighet att låna ett. Då får du kanske möjlighet att testa lite olika stativ för att se vad som passar just dig.

De flesta kurserna är ju vår och höst. Åker du i väg tidigt på våren eller fram mot oktober, november packa ner varma kläder, men efter lager-på-lager principen. Tidigt på morgonen när du ger dig ut är det kanske kallt och lite ruggigt. Då är det skönt att vara varmt klädd. Lite längre fram på morgonen när solen börjar titta fram och du kanske gått ett tag så börjar du bli varm. Då är det skönt att kunna ta av sig en tröja och stoppa ner i ryggsäcken. Jag rekommenderar nämligen också att du har en ryggsäck till din utrustning. Du har händerna fria ute i naturen och en ryggsäck är alltid mycket lättare och skonsammare för din kropp.

Ett par rejäla vattentäta kängor på fötterna är bra. Det är inte helt fel heller att kanske ha med ett extra par sockor i ryggsäcken om nu olyckan skulle vara framme. Behöver man specifikt stövlar på fototuren, brukar detta stå i ”praktiskt inför kursen” Jag har numera införskaffat ett par gortex-byxor, som tål väta och håller mig varm. Detta är ju också kläder som du har nytta av när du är ute och fotograferar hemma.

Har du en bärbar dator, packa ner den. Man är ju alltid nyfiken när man kommit hem från fototuren och vill titta på sina bilder. Block och penna är också bra att packa ner för det kan bli mycket att anteckna under teorilektionerna.

Några mer bra saker att packa ner är ficklampa, vantar och mössa, en liten vattenflaska. Glöm inte heller mobilen och lägg gärna in kursledarens mobilnummer i telefonboken om du nu skulle tappa bort gruppen.

Om du blir inspirerad att åka på någon naturfotokurs efter att ha läst igenom de här raderna, börja leta ute på nätet redan nu inför våren. Det finns en hel del kurser som erbjuds och de mest populära brukar snabbt bli fullbokade.

Priset för en sådan här helg kan variera lite, framförallt beroende på vad som ingår och hur boendet är. De flesta gånger har jag bott på vandrarhem. Räkna ungefär på mellan 2 500: – och 4 000: -. Ofta får du också en deltagarlista några veckor innan kursen så man har en möjlighet att samåka i bil med andra kursdeltagare.

Avslutningsvis kan jag varmt rekommendera att åka iväg på den här sortens kurser. Man får nya vänner med samma intresse. Det brukar kunna bli en härlig helg med mycket fotosnack, nya impulser och idéer. Det som också kan vara väldigt roligt är om man efter kursen har en möjlighet att dela med sig bland kursdeltagarna av sina bilder. Att få se hur andra tolkat samma fotoplatser upplever, i alla fall jag, som väldigt lärorikt och inspirerande.