Recension – Fotografera med digital systemkamera

Nu när digitalkameror har kommit ned ganska ordentligt i pris, är det mer och mer vanligt att man ser hobbyfotografer ta steget från en kompakt digitalkamera till sin första digitala systemkamera. Jag är nog inte ensam om att ha flera vänner som tagit detta steg bara det senaste året. En omröstning på SvD:s hemsida som ägde rum under våren svarade mer än hälften tillfrågade att deras nästa kamera skulle vara en systemkamera. Med detta i åtanke, och med de ständigt ökande sätten att nå ut med sina bilder, bl.a. på internet, så har vi nog bara sett början av denna trend.

I Fotoautomats instruktions-DVD ”Fotografera med digital systemkamera”, har vi nog därför en fotokurs som ligger helt rätt i tiden. Detta är nämligen en DVD som riktar sig till just nyblivna ägare av digitala systemkameror. Idén har här varit att gå igenom de funktioner som går att finna på alla digitala systemkameror, vad funktionerna är, och hur man använder dem.

visabild (19)

Struktur
Vi börjar med en genomgång av hur materialet är uppbyggt. När du startar DVD:n, landar du så småningom i huvudmenyn. Härifrån kan du nå inställningssidan, där du har möjlighet att välja om du vill se exemplen för Canon- eller Nikonkameror, eller om du vill visa båda. Om du inte har en kamera av något av dessa två märken, rekommenderas man att välja det tredje alternativet.

visabild (20)

Kursen är uppdelad i sex kapitel. Dessa är ”Kontroller & menyer”, ”Objektiv & brännvidd”, ”Fokus”, ”Skärpedjup”, ”Exponering” och ”Vitbalans”. Samtliga av dessa kapitel är sedan indelade i delkapitel. På detta sätt kan man återuppta sitt tittande med minimalt spolande, samt direkt nå det kapitel som intresserar en.

Det är svårt att sätta ihop material som är såhär omfattande, och samtidigt presentera det på ett enkelt och begripligt sätt. Jag tycker dock att man lyckats mycket bra med detta. Ulrik Södergren, som är läraren som guidar oss genom alla delar av kursen, går lugnt och sakligt igenom de olika inställningar och begrepp som lätt kan verka krångliga för en novis.

visabild (21)

Den tekniska genomgången varvas med ett och annat fototips, där man bl.a. ger förslag på olika grepp man kan ta till för att få sina bilder mer intressanta.

DVD:n har bra bildkvalitet, och är mycket välproducerad. Strukturen känns logisk och genomtänkt. Man kan vid första ögonkastet tycka att man kunnat inkludera ett eller ett par fler märken av systemkameror i exemplen. Detta känns dock inte riktigt nödvändigt när de tekniska begreppen är universella, och knapparnas symboler är såpass standardiserade som de är.

Sammanfattning
”Fotografera med digital systemkamera” är en mycket välgjord och informativ DVD-kurs, som jag definitivt rekommenderar för de som nyligen köpt, funderar på att köpa, eller sedan tidigare har en digital systemkamera, men inte känner att man behärskar denna fullt ut.

DVD:n kostar 400:-, och säljs av digitalfotografen.se