Så väljer jag fotolänkar

Det finns nästan hur många webbsajter som helst som handlar om foto, fotoutrustning, foto som konst med mera. Frågan är hur man begränsar urvalet så att man med några musklick var eller varannan dag kan få sig en hygglig dos fotoinfo eller fotokultur, eller vad det nu är som lockar mest.

Man kan förstås ha olika filosofier, som spänner från att vara systematisk eller helt enkelt googla efter det som man för tillfället är mest intresserad av. För min egen del har jag inte haft någon filosofi alls, utan det har blivit en vana att i stort sett besöka samma handfull länkar då och då. Det är ungefär som när en kommun har anlagt en park: promenadvägarna kompletteras så småningom med upptrampade stigar.

Så här ser min länksamling ut när det gäller området ”fotonytt”.

Fotosidan, fotosidan.se

Digit AS, digit.no En hel del teknik och grundliga och mycket välskrivna tester

Akamera, akam.no snabba nyheter med bra bredd

Digitalfoto no, digital-foto.no, en sajt som tillhör en fototidning. Man måste dock vara prenumerant för att läsa artiklarna i sin helhet.

Digital Outback, outbackphoto.com Drivs av de tysk-amerikanska fotograferna Uwe och Bettina Steinmüller

Digital-Magasinet, digitalmagasinet.dk, artiklarna kommer glest, men de har bra tester av udda men användbara program, och då och då artiklar som reder ut begreppen på ett lika pedagogiskt som insiktsfullt sätt.

DP Review – dpreview.com engelskspråkig sajt med inriktning på tester av kameror och objektiv

Foto.no – foto.no norsk motsvarighet till svenska Fotosidan

Imaging resource – imaging-resource.com engelskspråkig sajt med ungefär samma stuk som DP Review

Luminous Landscape – luminous-landscape.com  engelskspråkig. Drivs av den kanadensiske landskapsfotografen Michael Reichmann. Handlar mer om fotografering än om teknik, och Reichmanns tester koncentrerar sig enbart på utrustningars användbarhet och bildkvalitet. Testerna är bara en del av innehållet, där det mesta är ofta förstklassiga artiklar och artikelserier om fotografering, med massor av insiktsfulla funderingar.

Prad – prad.de. tyskspråkig sajt som också finns i engelskpråkig version. här testas bildskärmar med skoningslös grundlighet. att sajten finns på min lista beror på att jag just nu letar efter en ny bildskärm….

Den här listan varierar med förstås liten med tiden, men den har utkristalliserat sig som kärnan i mitt fotosurfande på nyhets- och fördjupningsområdet. favoritsajten när det gäller det rent tekniska är digit.no, och favoritsajten alla kategorier är luminous landscape.

Det vore intressant att få reda på vad ni andra har för favoritsajter i den här kategorin!

tack för uppmärksamheten!