Ta backup på dina bilder

Några av de mest kära ägodelar vi har är våra fotografier. Bilderna minner om de där riktigt bra stunderna i livet som vi inte vill glömma bort. Förr framkallade vi bilderna direkt och satte in dem i fotoalbum men idag lagrar vi ofta bilderna på annat sätt. De flesta av oss använder idag en digitalkamera i någon form och bilderna vi tagit laddas upp på datorn eller lagras på en extern hårddisk istället för att framkallas direkt från film. Detta är ett smidigt och enkelt sätt att hantera bilderna på men också något sårbart.

De flesta som arbetar vid en dator eller har en dator där hemma har råkat ut för att den kraschar, blir stulen eller blir på något annat sätt obrukbar. När detta händer är det inte säkert att du längre kan komma åt dina bilder och de är förlorade för alltid. Bästa sättet att råda bot på oron för att detta ska ske är att göra en backup på bilderna.

Det enklaste sättet att göra en backup på dina bilder och dina dokument är att investera i en bra extern hårddisk. Du kopplar bara hårddisken till datorn med en USB-sladd och sen är det bara att föra över. Gör kopior av bilderna och dokumenten så det inte är originalen du för över. Poängen är ju att ha filerna på två olika ställen. Förvara sedan den externa hårddisken på en annan plats ex. i ett bankfack eller hos en släkting. Om det skulle vara så olyckligt att huset brinner ner så ska ju inte gärna hårdisken vara där tillsammans med datorn.

Ett annat sätt är att köpa in sig på lagringsutrymmen på internet. För några få pengar om året kan man köpa in sig på stora servrar och lagra sina data där. Detta är ett riktigt smidigt alternativ då du har tillgång till dina filer från alla datorer med en internet uppkoppling.

Har du en CD-drive eller en DVD-brännare i din dator kan du klart lagra dina foton på skivor. De är dock lite mer sårbara då för att det räcker att skivan får en repa så kan den vara oläsbar. Tänk också på att CD-skivor och DVD:er har en begränsad hållbarhet – man brukar säga att de håller i tio år. Detta beror också på hur de lagras, då skivorna ofta är känsliga för ljus och värme. Så lagra dessa i ett lite svalare och mörkt ställe, så varar de längre.

Beroende på hur mycket utrymme (hur många Gb) du behöver för din lagring passar de olika alternativen olika bra. Har du riktigt mycket material är en extern hårddisk ofta enklast, lagring på nätet är bäst om det är många bilder men inte hur många som helst, beroende på kostnad för lagringen. Och är det bara ett par hundratals bilder så funkar CD- eller DVD hur bra som helst.