Ta bort röda ögon

De flesta är nog bekanta med problemet med röda ögon när man fotograferat människor eller djur med blixt. Fenomenet beror på att blixtens ljus reflekteras tillbaka till kameran när det det träffat näthinnan i ögat. Det kan också bero på att blixten är placerad för nära kameralinsen så när personen du fotograferar tittar in i kameran får de blixten rätt in i ögonen. Den senare anledningen är vanlig bland kompaktkameror. För att avhjälpa problemet har många nyare kameror en funktion som heter just röda ögon. Genom att kameran sänder ut ett ljus precis innan blixten går av hinner pupillen dra ihop sig och risken för röda ögon minskar.

För att undvika de röda ögonen skall du tänka på hur du riktar din blixt och var den som blir fotograferad tittar. Har du möjlighet att rikta din blixt på kameran kan du bara ställa om den så ljuset slår mot en ljus yta eller kanske upp i taket. De flesta kompaktkameror har en fixerad blixt som inte går att rikta och då får du antingen ta ditt foto på en ljusare plats där inte blixten är nödvändig eller be den som blir fotograferad att titta precis bredvid kameran, kanske på ditt öra eller precis bakom dig. Du kan fortfarande få en känsla att personen tittar in i kameran.

Det går även att få bort röda ögon i efterhand på digitala bilder. Många redigeringsprogram kan hjälpa dig att få bort den irriterande avspeglingen i ögonen, alla grattis program du hittar på internet har dock inte funktionen. Det de allra flesta redigeringsprogrammet gör är att isolera de pixlar som blivit röda och sedan kopierar färgen på de pixlarna som ligger bredvid och ger de röda pixlarna samma färg. Genom att bara isolera de röda pixlarna får du behålla den naturliga ljusavspelingen i ögat.