Vad är en systemkamera?

Det första fotografiet togs redan i slutet av 1700-talet, men inte förrän i mitten av 1820-talet kunde man fixera färgen på fotografiet så att det inte bleknade över tid. Kameran är alltså inget nytt påfund utan är en gammal teknik, med flera hundra år bakom sig.

Systemkamerans historia började med att nya foto- och framkallningstekniker utvecklades, framför allt i Paris, under 1800-talet. Är 1888 introducerades den första lådkameran utav Eastman Kodak Company. En första “riktig” kamera för privatpersoner, bestående av en mängd olika delar. Det var nu möjligt för enskilda individer att dokumentera sina liv på film.

Systemkameran gjorde sitt stora intåg på marknaden inte förrän år 1956. Systemkameran, som består utav flera löstagbara- och utbytbara delar, öppnade nya dörrar för kameraindustrin då t.ex. objektiv tillverkningen startade på riktigt. Det var stor konkurrens mellan kameratillverkarna och nya modeller med bättre zoom, snabbare slutare, och bättre vitbalans kom ut på marknaden i en rasande fart.

En systemkamera är per definition en kamera med utbytbart objektiv. Det är objektivet som gör att du kan fokusera, zooma och som bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in (bländarvärde). Kameran består av ett kamerahus, ett eller flera olika objektiv, filter, adaptrar, sökare, mellanringar och blixtar. Med en systemkamera kan du själv reglera din slutartid, ISO (ljuskänsligheten) och blixtfunktioner samt mycket mer vilket är svårt eller omöjligt på en kompaktkamera. Dessa justeringsmöjligheter gör att du kan ta en otrolig variation av bilder och experimentera i det oändliga.

Idag finns det en uppsjö av olika systemkameror, digitala och analoga. Den senaste tiden har även digitala systemkameror fått funktionen att filma, något som länge endast de kompakta digitalkameror haft. Men fortfarande är kännetecknet att man kan byta ut objetivet, och en stor del av att äga en systemkamera är att investera i olika typer av objetiv.

Är du i färd med att investera i en systemkamera bör du först fundera på vad du vill använda den till och vad du kräver av kameran. Sedan är det en god idé att grundligt läsa på om de olika modellerna eller varför inte gå ner till en fotobutik och fråga experterna. Att fotografera med en systemkamera är en riktig hobby för många och det kanske slutar med att det blir din stora passion.