Vad är skillnaden på RAW och JPG?

Idag är det först och främst de digitala systemkamerorna som kan spara bilderna/filerna i RAW-format eller så kallad Råformat. Fler och fler av de kompakta digitalkamerorna börjar också få funktionen men den är fortfarande ovanlig. När du sparar dina bilder i RAW-format får du möjligheten att ställa in bland annat vitbalans, kontrast och temperatur i efterhand. Bilden innehåller mer information än en JPG-fil vilket gör den mer lättmanipulerad. RAW-filen måste i den flesta fall bearbetas innan bilden blir riktigt bra vilket kräver ett bra redigeringsprogram och tid. Har du inget redigeringsprogram finns det gratis versioner på internet som du kan hämta ner. Du ska vara medveten om att det inte är alla av dessa versioner som kan behandla RAW-bilderna så läs på innan du laddar ner.

Vanligtvis sparar digitalkameran dina bilder i JPG-format. Bilden innehåller mindre information och har lite sämre kvalité än RAW-formatet. Det som är riktigt positivt med JPG-filer är att de inte tar lika stor plats på ditt minneskort och på så sätt kan du ta fler bilder. Om du inte är intresserad av att sitta i timmtal med dina bilder i ett redigeringsprogram för att ändra på små saker så är JPG det absolut bästa för dig. Något som man dock bör vara medveten om är att om man sparar en JPG-bild flera gånger förlorar bilden sin information och kvalité, den förstörs alltså efterhand som den blir sparad.

Vilket format skall du använda? Det finns inget ”antingen eller” svar på frågan. JPG-formatet är mer anpassat för den som är nybörjare och vill ta många bilder för att lära känna sin kamera och dess funktioner. JPG-formatet behöver ingen efterbehandling vilket gör dem lättare att hantera. För den som har mer erfarenhet av fotografering och är bekant med de vanligaste funktionerna i sitt redigeringsprogram bör ta sina bilder i RAW-format. RAW-formatet förlorar inte sin information och kvalité efter hand som man arbetar med den så du kan sitta länge och experimentera med bilderna tills du når det perfekta resultatet.