Välj rätt upplösning/storlek

En fördel med digitala bilder är att de lätt kan ändras på en dator. T.ex. kan digitala bilder förstoras i det oändliga, dock till priset att skärpan i bilden kommer bli sämre och bilden kommer att kännas grumlig ju större den blir. Men hur mycket man kan förstora en bild beror till stor del på dess upplösning, dvs antalet pixlar kameran har och hur många pixlar per inch (tum) den kan spara i.

Pixlarna sitter i sensorn i digitalkameran och är de element som reagerar på det inkommande ljuset. Pixlarna tolkar de olika våglängderna som färger och informationen sparas sen på minneskortet. Upplösningen, eller upplösningstätheten, beror på hur många pixlar där är per längdenhet, ”dots per inch” är en vanlig enhet. Regeln säger; Ju fler pixlar per inch, ju bättre skärpa.

Digitalkameran bör alltid vara inställd på att ta bilder med hög upplösning. Detta är för att man alltid i efterhand kan göra om bilden till lägre upplösning. Att istället göra om bilden till en högre upplösning, med god kvalité, i efterhand är näst intill hopplöst.

För den vanliga papperskopiorna i 10×13 cm eller 10×15 cm storleken behövs endast 0,8-1 megapixlar för att resultatet ska bli bra. Anledningen till att det inte krävs så mycket av kameran är att 10×15 storleken inte är en förstoring utan den storleken kameran är anpassad till. Det är alla storlekar över dessa som gör bilden mer och mer kornig. Idag säljs knappt några nya digitalkamror med färre än 3 megapixlar, vilket göra att alla med en ny kamera bör kunna förstora sina bilder till minst 20×30 cm vilket är ett vanligt A4 ark.

På internet kan du hitta hjälpsamma tabeller för vilken upplösning du bör ha för respektive storlek. Ofta är tabellerna kalibrerade efter minsta storlek, så om det inte är super viktigt att linjer i bilden ska vara knivskarpa så kan du gå upp en storlek från rekommendationerna. Vissa framkallningshemsidor granskar bilderna innan de skickas tillbaka till dig så att du inte får hem en bild som inte blivit bra. Råkar du ut för att resultatet inte blev tillfredsställande så får du ett mail hem och då får du ta ställning till om du vill ha bilden eller om du ska välja en mindre storlek.